Ga naar de inhoud

Wat is er te doen in de omgeving van Deventer en Schalkhaar?

Wat is er te doen in Deventer e.o.

Deventer de stad

Voor een snel overzicht van wat er de komende periode in Deventer e.o. te doen is klik HIER

Deventer, een van de oudste steden van Nederland vierde in 2018 zijn 1250-jarig bestaan. Hotspot van Deventer is het adembenemende IJsselfront dat het best te bewonderen is vanaf de ander zijde van de IJssel. Dat kan door met het pontje vanaf de Wellekade naar de overzijde te varen.

Het hart van de start is de Brink omgeven door tientallen horecagelegenheden en museum De Waag als historisch middelpunt. Andere musea in Deventer zijn: Het Speelgoedmuseum, Het Geert Groote Huis en het Etty Hillesum Centrum. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van Deventer is de Lebuinuskerk

Een pareltje van de stad is het Deventer Bergkwartier, een van oorsprong middeleeuwse wijk, in de Tweede Wereldoorlog grotendeels stuk gebombardeerd en vanaf de jaren zestig gerestaureerd en nu in volle glorie te bezichtigen met als blikvanger de majestueuze Bergkerk. 

deventer-centrum
Het Bergkwartier met op de achtergrond de tweespitsige Bergkerk.
Deventer Op Stelten bij de Waag..
Deventer Op Stelten bij de Lebuineskerk
Lange rijen wachten geduldig voor toegang tot het Dickens Festijn.

Highlights Deventer

 Museum De Waag

Museum De Waag is van dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 – 17:00 uur. Meer informatie over lopende tentoonstellingen e.d. :  Museum De Waag

Geert Groote Huis

Geert Groote (1340 – 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. In Het Verhaal Van Nederland wordt er speciale aandacht aan hem besteed en is er zelfs een podwalk (via apple of Play Store) waarin ook Deventer voorkomt.

Geert Groote is tot ver buiten onze landsgrenzen bekend als grondlegger van de ‘Moderne Devotie´. Deze vernieuwingsbeweging stond voor een persoonlijke beleving van het geloof en een eenvoudig en oprecht leven.

In het museum Geert Groote Huis, op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven, wordt vertelt hoe hij tot zijn inzichten kwam, waarom hij kritiek had op de kerk en de samenleving en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.

Speelgoedmuseum Deventer

Het Speelgoedmuseum Deventer heeft de grootste speelgoedcollectie van Nederland. De topstukken zijn hier te zien in twee sfeervolle koopmanshuizen uit de Hanzetijd. Je zult ontdekken dat speelgoed niet alleen vermakelijk is, maar ook veel vertelt over onszelf.

Meer over het Speelgoedmuseum

Museum EICAS

EICAS staat voor European Institute for Contemporary Art and Science en naar eigen zeggen het enige museum rondom Nul- en ZERO kunst in Nederland. Deze rebelse beweging brengt rond 1960 een nieuwe kijk op kunst waarbij het concept belangrijker is dan de vorm. Inmiddels weten we dat het geen eendagsvlieg was, maar een belangrijke opstap naar de hedendaagse kunst.

Een ticket biedt toegang tot de vaste collectie, de expositie en de bibliotheek. Daarnaast zijn er regelmatig verdiepende workshops en seminars. 

Meer over EICAS

Het uitgaansleven

Deventer kent een bruisend uitgaansleven wat zich voornamelijk afspeelt aan de pleinen de Brink en Grote Kerkhof met zijn vele eetgelegenheden en bars.
 
Dé Deventer muziektempel is het Burgerweeshuis waar bijna dagelijks optredens zijn van bekende bands en dj’s. Cafe De Hip blaast zijn toontje mee op De Brink met in het hoogseizoen zijn daverende  ondercoversessies op de donderdagen en vrijdagen. Verder heeft Deventer een bioscoop VUE en met MIMIK een bisocoop én theater in een. 

Deventer kent verder een aantal jaarlijks terugkerende evenementen, zoals:

Deventer Kermis

De Deventer kermis is elk jaar vanaf het eerste weekend van juni tot en met het tweede weekend van juni.

Deventer Op Stelten

De eerstvolgende Deventer op Stelten wordt gehouden van 12 tot en met 14 juli 2024. Het internationale buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ biedt jaarlijks ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen op het gebied van buitentheater in de historische binnenstad van Deventer en locaties rondom het centrum.

Meer over Deventer Op Stelten

Deventer Boekenmarkt

De Deventer Boekenmarkt is elk jaar op de eerste zondag van de maand augustus. In 2024 is dat op zondag 4 augustus en dat is dan al weer de 34ste editie. Met bijna 900 boekenkramen aan de IJsselkade en in de historische binnenstad is dit boekenevenement uitgegroeid tot het grootste van Europa.

Hoewel de boekenmarkt officieel begint om 9.30 uur, staan de eerste bezoekers al om 7.00 uur ’s ochtends te popelen om de markt op te gaan. Jaarlijks trekt de Deventer Boekenmarkt tienduizenden bezoekers, die hun hart kunnen ophalen aan een scala van genres. Van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, en van kunst tot topografie, er is voor ieder wat wils.

Het aanbod tijdens de Deventer Boekenmarkt varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips en van boeken over sport tot geschiedenisboeken. U kunt terecht bij boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland.

Deventer lichtstad

Elk jaar vanaf medio november staat de Deventer binnenstad  in het teken van lichtjes. In het centrum staan dan vele  lichtobjecten. In 2023 waren het stadhuis en de Waag nog eens speciaal uitgelicht.

     

Als je begint op de Brink kun je kennismaken met een letterlijk reusachtig Dickensfiguur. Verder staan over het gehele centrum verlichte bomen, ballen en beesten.

Dickens festijn

Afsluiter van het jaar is elk jaar het Dickens festijn. In 2020  niet en in 2021  ook niet vanwege Corona, maar in het jubileumjaar 2022 werd de  30ste editie gehouden. In 2024 staat het festival gepland op 14 en 15 december. Deventer verandert dan in de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens. In het historische Bergkwartier komen op dan ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist. De toegang is gratis.  Houd rekening met dat je in de rij moet staan, maar dat is meestal niet vervelend omdat je wordt bezig gehouden door de acts die naast de rij worden gehouden.

 

Dickens Walk

Sinds 2022 is er de hoorspelwandeling ‘Dickens Walk’.  Ook in 2024 is er waarschijnlijk weer een Dickens Walk van begin tot eind 30 december. Ervaar dan de boeken  van Charles Dickens op eigen gelegenheid via deze audio-tour.  De wandeling start in de Walstraat, waar bezoekers de victoriaanse tijd in stappen en zich aan de hand van de originele audiotour langs schilderachtige foto’s mee laten voeren door de verhalen van de bekende schrijver. Een hoorspel dat de boeken van Charles Dickens tot leven brengt. Uiteraard gemaakt in samenwerking met de vele betrokken partijen rondom het Dickens Festijn, waaronder het Theaterschip, Volksonderwijs, LaTalenTia en fotograaf Charles Niël.

Het volgende Dickens Festijn is op 14 en 15 december 2024.

 

IJsselbiënnale

In 2017, 2021 en 2023  hebben we al  kunnen genieten van de tweejaarlijkse IJsselbiënnale. De eerstvolgende wordt naar verwachting in 2025 gehouden, in de periode half juni tm half september is  de IJsselvallei tussen Doesburg en Kampen omgeven van kunstwerken, rondleidingen, lezingen van kunstenaars, muziek, tentoonstellingen, wandelingen, workshops en theater in de uiterwaarden, bij sluizen, op landgoederen en in de karakteristieke Hanzesteden, in het bijzonder in Hanzestad Deventer.

Meer over de IJsselbiënnale

Highlight Schalkhaar

Museum Averlo Frieswijk Schalkhaar

Schalkhaar met zijn buurtschappen Averlo en Frieswijk is sinds eind november 2021 een (streek)museum annex dorpsarchief rijker. Wethouder Liesbeth Grijsen van de gemeente Deventer opende in 2021 het Museum AFS aan de Frieswijkerweg 7. Een spiksplinternieuw gebouw pal naast het landbouwminiaturenmuseum, dat al sinds
de jaren negentig van de vorige eeuw wordt gerund door Frank Venneman.

Het museum dankt zijn  ontstaan aan de verzameling oude (bouw)gereedschappen en typische streekproducten, oud speelgoed en herinneringen aan de oorlog die Schalkhaarder Geert Obdeijn  zijn hele leven verzamelde . Vanwege Obdeijn’s leeftijd (90 jaar in 2021) werd het tijd zijn verzameling elders onder te brengen. De verzameling is divers.  Om een paar Schalkhaarse items te noemen is daar de koekjeswals van Bakker Hein te Riele (tot 1971 gevestigd aan het Mensinksdijkje). Ook een juten zak van Molenaar Johan R. te Riele(broer van) ontbreekt niet. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog runde Johan de molen aan de Smidsweg (tegenover onze B&B) waar het aan het eind van de oorlog in 1945 kapot werd gebombardeerd.  

Het museum geeft ook onderdak aan Dorpsarchief Schalkhaar.  Tot slot staat pal naast het AFS Museum het landbouwminiaturenmuseum.  Frank Venneman verzamelt sinds 1981 miniaturen van landbouwwerktuigen en aanverwante spullen. Dat is gegroeid naar zo’n 1.500 items. Wereldwijd. 

Openingstijden Museum Averlo Frieswijk Schalkhaar, Frieswijkerweg 7: vrijdag – zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en woensdagmiddag van 14:00 – 17:00 uur.

Klooster Nieuw Sion

Op 4,5 km van onze B&B ligt Abdij Nieuw Sion. Dit was tot 2015 een cisterciënzer abdij in Diepenveen. Het kloostercomplex werd gebouwd met hulp van de Deventer industriëlen Van der Lande en Ankersmit en werd rond 1900 betrokken. In 1935 werd het klooster een abdij: het enige cisterciënzer klooster boven de grote rivieren, inmiddels uitgeroepen tot Rijksmonument.

De toenmalge abt, dom Alberic Bruschke, vertrok in 2015 met enkele van zijn broeders naar Schiermonnikoog. Een ander deel van de bewoners van Sion verhuisde naar de abdij in Westmalle (België, Vlaanderen).

De gebouwen in Diepenveen werden verkocht aan de stichting Nieuw Sion waar nu ruimte is voor verstilling en bezinning. Je kunt je laten inspireren, terwijl je ondertussen geniet van de rust én de natuur rondom Klooster Nieuw Sion. Het kan tijdens één van de meerdaagse retraites, themadagen of rondleidingen. En er is meer, zoals het Kloosterfestival (zomer en winter-editie), workshops, het  maandelijkse Kloostermaal speciaal en de koorvespers.

Meer over Nieuw Sion

Schalkhaar Life!

Het jaarlijkse dorpsfeest  Schalkhaar Life vindt in 2025 plaats op 23, 24 en 25 mei. Plaats van handelingen is het Kerkplein (kermis) en de parkeerplaats aan de Timmermansweg (feesttent). Op zondag is er een grootse braderie in de straten Smidsweg, Pastoorsdijk, Timmermansweg en Oerdijk.

Mooier kunnen we het niet maken!

Het Bergkwartier te Deventer

En dan dit nog ......

Schalkhaar is een dorp met zo’n 6.000 inwoners en maakt sinds 1999 deel uit van de  gemeente Deventer (provincie Overijssel). Daarvoor was het onderdeel van de gemeente Diepenveen. Tot Schalkhaar worden ook de buurtschappen Averlo en Frieswijk gerekend.   

Schalkhaar is zo aantrekkelijk omdat het op nog geen 3 km ligt van het centrum van Deventer. Zeg maar de rust en betrokkenheid van een dorp en de genoegens van een middelgrote stad met zijn eeuwenoude geschiedenis. 

In 2018 vierde Deventer zijn 1250-jarig bestaan. Het oudste stenen huis van Nederland ligt in Deventer aan de Sandrasteeg 8. De Proosdij dateert van rond het jaar 1130 en is opgetrokken uit trachiet en tufsteen. De IJsselkade, het Bergkwartier zijn de pareltjes van Deventer.  

Het oude gemeentehuis van voorheen de Gemeente Diepenveen
bed-en-breakfast-de-smidsweg-deventer-mensen
Het mooiste straatje van Schalkhaar, de Smidsweg

Fietsen, wandelen, mountainbiken

B&B De Smidsweg leent zich voor prachtige fiets- en wandeltochten. Het straatje ligt aan de knooppunt fietsroute 83 (43). Ook zijn er diverse mountainbike-routes in de omgeving.

Schalkhaar heeft 2 zogeheten ommetjes van 5 en 7 km en 3 wandeltochten tot 6 km. Ook kun je een rondje Deventer doen van 34 km. Startpunt van deze wandeltochten ligt aan de Lindeboomsweg bij de Lindeboom.

Verder heeft het Wandelnetwerk Salland een overzicht gemaakt van alle wandelingen (ommetjes) in de omgeving van Schalkhaar/Deventer. Klik hier voor een overzicht van de wandelstartpunten van het Wandelnetwerk Salland

Schalkhaar Ligt zo’n 2 km verwijdert van een aantal  Sallandse mountainbikeroutes met  rondjes van elk zo’n dikke 30 km richting Olst, Lettele of Heeten met aansluiting op de mtb-route Holterberg.

Medio maart 2022 is er zelfs een nieuwe track van 600 meter geopend.  Deze is gelegen bij de langere track van 4 km (zwarte route) en de de 3 (groen, rood en paars) MTB startroutes, adres: Wechelerveld 43, 7433 PZ Schalkhaar.  

Uitgaansleven

Het uitgaansleven in Schalkhaar is zeer beperkt. Dat heeft te maken met de nabijheid van de stad Deventer. We hebben het wokrestaurant Wok Plaza en een cafetaria Snack Plaza Schalkhaar, allen bij elkaar aan de Lindeboomsweg. Het dorp kent een evenement en dat is Schalkhaar Life. Dit feest wordt elk jaar gehouden in het vierde weekend van mei. Dit jaar is dat op 23, 24 en 25 mei 2024.

Het uitgaansleven van Deventer is daarentegen enorm. Te beginnen met de  Deventer Schouwburg, de kleinere theaters Bouwkunde en Mimik,  het poppodium  Burgerweeshuis en het wat kleinere De Hip en de bioscoop VUE en het filmhuis Mimik.  Vergeet vooral niet Het Havenkwartier, met zijn industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur en horeca.

Verder telt Deventer vele tientallen kroegen en restaurants die vooral zijn gegroepeerd rond De Brink en het Grote kerkhof. 

Deventer overstijgt zichzelf door de grootstedelijke jaarlijkse evenementen zoals de Deventer Kermis, Deventer op Stelten, de Deventer Boekenmarkt en het Dickens festijn

En qua uitgaansleven mogen we Go Ahead Eagles (in het  Dêmters Kowet) niet vergeten. Met zijn meer dan 120 jarige bestaan is het een van de oudste voetbalclubs van Nederland.  Tweewekelijks trekken meer dan 10.000 bezoekers naar de Vetkampstraat om deze Eredivisie-club aan te moedigen. 

Lijkt dit je wat?

Boek dan via de knop hiernaast gelijk jouw verblijf bij Bed & Breakfast De Smidsweg!