Wat is er te doen in de omgeving van Deventer en Schalkhaar?

Wat is er te doen in Deventer e.o.

Deventer de stad

Deventer, een van de oudste steden van Nederland vierde in 2019 zijn 1250-jarig bestaan. Trekpleister in Deventer is het adembenemende IJsselfront te bewonderen vanaf de ander zijde van de IJssel.

Het hart van de start is de Brink omgeven door tientallen horecagelegenheden en museum De Waag als historisch middelpunt. Andere musea in Deventer zijn: Het Speelgoedmuseum, Het Geert Groote Huis en het Etty Hillesum Centrum. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van Deventer is de Lebuinuskerk

Een pareltje van de stad is het Deventer Bergkwartier, een van oorsprong middeleeuwse wijk, in de Tweede Wereldoorlog grotendeels stuk gebombardeerd en vanaf de jaren zestig gerestaureerd en nu in volle glorie te bezichtigen met als blikvanger de majestueuze Bergkerk. 

deventer-centrum
Het Bergkwartier met op de achtergrond de tweespitsige Bergkerk.
Deventer Op Stelten bij de Waag..
Deventer Op Stelten bij de Lebuineskerk
Lange rijen wachten geduldig voor toegang tot het Dickens Festijn.

Highlights Deventer

IJsselbiënnale

Het GROTE NIEUWS IN DEZE CORONATIJD is dat de tweejaarlijkse IJsselbiënnale als een van de eerste  evenementen dit jaar ‘gewoon’ kan doorgaan. In de periode van 18 juni tot en met 19 september  biedt de IJsselbiënnale in de IJsselvallei van Doesburg tot Kampen rondleidingen, lezingen van kunstenaars, muziek, tentoonstellingen, wandelingen, workshops en theater in de uiterwaarden, bij sluizen, op landgoederen en in de karakteristieke Hanzesteden, in het bijzonder in Hanzestad Deventer.

Meer over de IJsselbiënnale

Museum De Waag

De IJselbiënnale is ook een van de reden dat Museum De Waag op 5 juni heropent met o.a. de zomertentoonstelling Op Drift, die de bezoeker laat kennis maken met de collectie Knecht-Drenth. Reserveren kan via museumdewaag.nl/reserveren 

Deventer kent verder vele andere jaarlijks terugkerende evenementen.

Deventer Kermis

De Deventer kermis is elk jaar vanaf het eerste weekend van juni tot en met het tweede weekend van juni. Dit jaar is het vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar de herfstvakantie 2021.

Deventer Op Stelten

Dan heb je Deventer op Stelten in de maand juli. Vanwege corona is het festival op zoek gegaan naar een passende opzet dat binnen de beperkingen van de coronamaatregelen plaats kan vinden onder de slogan ‘Deventer op Stelten – Binnen de perken’. Waar in andere jaren 120.000 bezoekers gedurende drie dagen van bijzondere internationale producties genoten, wordt het programma dit jaar gespreid over 10 dagen van 2 tot en met 11 juli met 1 op 1 voorstellingen, theatrale wandelingen, installatievoorstellingen en voorstellingen voor maximaal 30 personen. En dat alles op onontdekte plekjes in de stad en plekken die je normaal niet als podium beschouwt. Hoogstaand theater met de verborgen Deventer binnenstad als decor, in een intieme setting en niet met de grote bezoekersaantallen die we gewend zijn. Anders dit jaar is ook dat er gereserveerd moet worden voor voorstellingen. Een open stadsfestival zoals we gewend zijn, is in deze tijd simpelweg niet haalbaar. Er is daarom gekeken naar wat er wél mogelijk is.

Meer over Deventer Op Stelten

Deventer Boekenmarkt

De Deventer Boekenmarkt is elk jaar op de eerste zondag van de maand augustus. In 2021 is dat op zondag 1 augustus 2021. Met bijna 900 boekenkramen aan de IJsselkade en in de historische binnenstad is dit boekenevenement uitgegroeid tot het grootste van Europa. Het aanbod tijdens de Deventer Boekenmarkt varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips en van boeken over sport tot geschiedenisboeken. U kunt terecht bij boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland. De avond ervoor is er het poëziefestival Het Tuinfeest dat als  podium dienst voor meer dan 30 dichters.

Ondanks alle versoepelingen heeft de gemeente Deventer besloten de Boekenmarkt af te schalen. De periode is daarmee wel verlengd van 26 julie tot en met 1 augustus 2021. Voor het precieze programma zie de website.

 

Dickens festijn

Afsluiter van het jaar is elk jaar weer het Dickens festijn. In 2020 dus niet, 2021  is een jubileumjaar, de 30ste editie is dan op zaterdag 11 en zondag 12 december 2021.  Deventer verandert dan in de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens. In het historische Bergkwartier komen op dan ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist. De toegang is gratis.  En lang in de rij staan is normaal, maar niet vervelend.

Mooier kunnen we het niet maken!

Het Bergkwartier te Deventer

En dan dit nog ......

Schalkhaar is een dorp met zo’n 6.000 inwoners en maakt sinds 1999 deel uit van de  gemeente Deventer (provincie Overijssel). Daarvoor was het onderdeel van de gemeente Diepenveen. Tot Schalkhaar worden ook de buurtschappen Averlo en Frieswijk gerekend.   

Schalkhaar is zo aantrekkelijk omdat het op nog geen 3 km ligt van het centrum van Deventer. Zeg maar de rust en betrokkenheid van een dorp en de genoegens van een middelgrote stad met zijn eeuwenoude geschiedenis. 

In 2018 vierde Deventer zijn 1250-jarig bestaan. Het oudste stenen huis van Nederland ligt in Deventer aan de Sandrasteeg 8. De Proosdij dateert van rond het jaar 1130 en is opgetrokken uit trachiet en tufsteen. De IJsselkade, het Bergkwartier zijn de pareltjes van Deventer.  

Het oude gemeentehuis van voorheen de Gemeente Diepenveen
bed-en-breakfast-de-smidsweg-deventer-mensen
Het mooiste straatje van Schalkhaar, de Smidsweg

Fietsen, wandelen, mountainbiken

B&B De Smidsweg leent zich voor prachtige fiets- en wandeltochten. Het straatje ligt aan de knooppunt fietsroute 83 (43). Ook zijn er diverse mountainbike-routes in de omgeving.

Schalkhaar heeft 2 zogeheten ommetjes van 5 en 7 km en 3 wandeltochten tot 6 km. Ook kun je een rondje Deventer doen van 34 km. Startpunt van deze wandeltochten ligt aan de Lindeboomsweg bij de Lindeboom.

Verder heeft het Wandelnetwerk Salland een overzicht gemaakt van alle wandelingen (ommetjes) in de omgeving van Schalkhaar/Deventer. Klik hier voor een overzicht van de wandelstartpunten van het Wandelnetwerk Salland

Schalkhaar Ligt zo’n 2 km verwijdert van een aantal  Sallandse mountainbikeroutes met  rondjes van elk zo’n dikke 30 km richting Olst, Lettele of Heeten met aansluiting op de mtb-route Holterberg.

Uitgaansleven

Het uitgaansleven in Schalkhaar is zeer beperkt. Dat heeft te maken met de nabijheid van de stad Deventer. We hebben het wokrestaurant Wok Plaza en een cafetaria Snack Plaza Schalkhaar, allen bij elkaar aan de Lindeboomsweg. Het dorp kent een evenement en dat is Schalkhaar Life. Dit feest wordt elk jaar gehouden in het vierde weekend van mei. Dit jaar zou dat op 21, 22 en 23 mei 2021 zijn, maar het is maar de vraag of dit feest ivm. Corona nog wel kan doorgaan.

Het uitgaansleven van Deventer is daarentegen enorm. Te beginnen met de  Deventer Schouwburg, de kleinere theaters Bouwkunde en Mimik,  het poppodium  Burgerweeshuis en het wat kleinere De Hip en de bioscoop VUE en het filmhuis Mimik.  Vergeet vooral niet Het Havenkwartier, met zijn industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur en horeca.

Verder telt Deventer vele tientallen kroegen en restaurants die vooral zijn gegroepeerd rond De Brink en het Grote kerkhof. 

Deventer overstijgt zichzelf door de grootstedelijke jaarlijkse evenementen zoals de Deventer Kermis, Deventer op Stelten, de Deventer Boekenmarkt en het Dickens festijn

En qua uitgaansleven mogen we Go Ahead Eagles (in het  Dêmters Kowet) niet vergeten. Met zijn meer dan 100 jarige bestaan is het een van de oudste voetbalclubs van Nederland.  Tweewekelijks trekken meer dan 10.000 bezoekers naar de Vetkampstraat om deze Keuken Kampioen Divisie-club aan te moedigen om op te stomen naar hogere regionen. 

Lijkt dit je wat?

Boek dan via de knop hiernaast gelijk jouw verblijf bij Bed & Breakfast De Smidsweg!