Wat is er te doen in de omgeving van Deventer en Schalkhaar?

Wat is er te doen in Deventer e.o.

Deventer de stad

Deventer, een van de oudste steden van Nederland vierde in 2019 zijn 1250-jarig bestaan. Trekpleister in Deventer is het adembenemende IJsselfront te bewonderen vanaf de ander zijde van de IJssel.

Het hart van de start is de Brink omgeven door tientallen horecagelegenheden en museum De Waag als historisch middelpunt. Andere musea in Deventer zijn: Het Speelgoedmuseum, Het Geert Groote Huis en het Etty Hillesum Centrum. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van Deventer is de Lebuinuskerk

Een pareltje van de stad is het Deventer Bergkwartier, een van oorsprong middeleeuwse wijk, in de Tweede Wereldoorlog grotendeels stuk gebombardeerd en vanaf de jaren zestig gerestaureerd en nu in volle glorie te bezichtigen met als blikvanger de majestueuze Bergkerk. 

deventer-centrum
Het Bergkwartier met op de achtergrond de tweespitsige Bergkerk.
Deventer Op Stelten bij de Waag..
Deventer Op Stelten bij de Lebuineskerk
Lange rijen wachten geduldig voor toegang tot het Dickens Festijn.

Highlights Deventer

Deventer kent een aantal jaarlijks terugkerende evenementen én de tweejaarlijkse IJsselbiënnale.

De Deventer kermis is elk jaar vanaf het eerste weekend van juni tot en met het tweede weekend van juni.

De IJsselbiënnale wordt in 2021 gehouden van 18 juni tot en met 19 september 2021. Deze langste kunstroute van Nederland vind je een 30-tal kunstwerken, verdeeld over ruim 100 kilometer langs de IJssel, van Doesburg tot Zwolle.

Dan heb je Deventer op Stelten in de maand juli, in 2021 van 9-11 juli. Deventer Op Stelten is sinds 1997 een jaarlijks terugkerend straattheaterfestival. Een weekend lang treden theatergezelschappen uit binnen- en buitenland op in straten en op pleinen in en om de binnenstad.

En de Deventer Boekenmarkt is elk jaar op de eerste zondag van de maand augustus. In 2021 is dat op zondag 1 augustus 2021. Met bijna 900 boekenkramen aan de IJsselkade en in de historische binnenstad is dit boekenevenement uitgegroeid tot het grootste van Europa. Het aanbod tijdens de Deventer Boekenmarkt varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips en van boeken over sport tot geschiedenisboeken. U kunt terecht bij boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland. De avond ervoor is er het poëziefestival Het Tuinfeest dat als  podium dienst voor meer dan 30 dichters.

Afsluiter van het jaar is elk jaar weer het Dickens festijn. In 2020 dus niet, 2021  is een jubileumjaar, de 30ste editie is dan op zaterdag 11 en zondag 12 december 2021.  Deventer verandert dan in de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens. In het historische Bergkwartier komen op dan ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist. De toegang is gratis.  En lang in de rij staan is normaal, maar niet vervelend.

Het is nog wel even afwachten hoe Corona zich dit jaar ontwikkeld. Nu (maart 2021) is er de verwachting dat iedereen boven de 18 minimaal 1 maal is gevaccineerd.

Mooier kunnen we het niet maken!

Het Bergkwartier te Deventer

En dan dit nog ......

Schalkhaar is een dorp met zo’n 6.000 inwoners en maakt sinds 1999 deel uit van de  gemeente Deventer (provincie Overijssel). Daarvoor was het onderdeel van de gemeente Diepenveen. Tot Schalkhaar worden ook de buurtschappen Averlo en Frieswijk gerekend.   

Schalkhaar is zo aantrekkelijk omdat het op nog geen 3 km ligt van het centrum van Deventer. Zeg maar de rust en betrokkenheid van een dorp en de genoegens van een middelgrote stad met zijn eeuwenoude geschiedenis. 

In 2018 vierde Deventer zijn 1250-jarig bestaan. Het oudste stenen huis van Nederland ligt in Deventer aan de Sandrasteeg 8. De Proosdij dateert van rond het jaar 1130 en is opgetrokken uit trachiet en tufsteen. De IJsselkade, het Bergkwartier zijn de pareltjes van Deventer.  

Het oude gemeentehuis van voorheen de Gemeente Diepenveen
bed-en-breakfast-de-smidsweg-deventer-mensen
Het mooiste straatje van Schalkhaar, de Smidsweg

Fietsen, wandelen, mountainbiken

B&B De Smidsweg leent zich voor prachtige fiets- en wandeltochten. Het straatje ligt aan de knooppunt fietsroute 83 (43). Ook zijn er diverse mountainbike-routes in de omgeving.

Schalkhaar heeft 2 zogeheten ommetjes van 5 en 7 km en 3 wandeltochten tot 6 km. Ook kun je een rondje Deventer doen van 34 km. Startpunt van deze wandeltochten ligt aan de Lindeboomsweg bij de Lindeboom.

Verder heeft het Wandelnetwerk Salland een overzicht gemaakt van alle wandelingen (ommetjes) in de omgeving van Schalkhaar/Deventer. Klik hier voor een overzicht van de wandelstartpunten van het Wandelnetwerk Salland

Schalkhaar Ligt zo’n 2 km verwijdert van een aantal  Sallandse mountainbikeroutes met  rondjes van elk zo’n dikke 30 km richting Olst, Lettele of Heeten met aansluiting op de mtb-route Holterberg.

Uitgaansleven

Het uitgaansleven in Schalkhaar is zeer beperkt. Dat heeft te maken met de nabijheid van de stad Deventer. We hebben het wokrestaurant Wok Plaza en een cafetaria Snack Plaza Schalkhaar, allen bij elkaar aan de Lindeboomsweg. Het dorp kent een evenement en dat is Schalkhaar Life. Dit feest wordt elk jaar gehouden in het vierde weekend van mei. Dit jaar zou dat op 21, 22 en 23 mei 2021 zijn, maar het is maar de vraag of dit feest ivm. Corona nog wel kan doorgaan.

Het uitgaansleven van Deventer is daarentegen enorm. Te beginnen met de  Deventer Schouwburg, de kleinere theaters Bouwkunde en Mimik,  het poppodium  Burgerweeshuis en het wat kleinere De Hip en de bioscoop VUE en het filmhuis Mimik.  Vergeet vooral niet Het Havenkwartier, met zijn industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur en horeca.

Verder telt Deventer vele tientallen kroegen en restaurants die vooral zijn gegroepeerd rond De Brink en het Grote kerkhof. 

Deventer overstijgt zichzelf door de grootstedelijke jaarlijkse evenementen zoals de Deventer Kermis, Deventer op Stelten, de Deventer Boekenmarkt en het Dickens festijn

En qua uitgaansleven mogen we Go Ahead Eagles (in het  Dêmters Kowet) niet vergeten. Met zijn meer dan 100 jarige bestaan is het een van de oudste voetbalclubs van Nederland.  Tweewekelijks trekken meer dan 10.000 bezoekers naar de Vetkampstraat om deze Keuken Kampioen Divisie-club aan te moedigen om op te stomen naar hogere regionen. 

Lijkt dit je wat?

Boek dan via de knop hiernaast gelijk jouw verblijf bij Bed & Breakfast De Smidsweg!